top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNurhayat Güngör

SUYUN HER HALİ

Güncelleme tarihi: 1 Haz 2023



Her hali güzel olan bir şey varsa o da sudur sanırım. Katı, sıvı, gaz. Su hayattır. Suya mecburuz. Bu sayede yapılmaz denilenleri yapmış, yaşanmaz denilen yerlerde yaşamışız. Suyun katı haline buz diyoruz ve Dünyamızın bir bölümü buzlarla kaplı. Gittikçe azalmış olsa da, yaşamak için pek elverişli olmasa da bu bizi durdurmamış. İnsanlık olarak çok cesur olduğumuzu kabul etmemiz gerekiyor. Bizim dışımızda hiç bir canlı yaşam alanlarını kolay kolay değiştirmez. Mesela sadece belli bir coğrafyada yaşayan bitkiler ve hayvanlar var. Türkiye’de penguen görme şansınız yoktur veya ters laleyi Hindistan'da. Biz insanlarsa her yerde şehirler kurmuşuz.


BURASI BİRAZCIK SOĞUK OLABİLİR


Yakutistan Dünya’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi. Yaklaşık dört Türkiye büyüklüğünde ve büyük bir bölümü kar ve buzlarla kaplı.



Eksi elli dereceye düşen soğukluğuyla tam bir buzdolabı. Burada yaşayan insanlar için şehir hayatı oldukça farklı. Örneğin arabaları gece gündüz çalışmak zorunda, kapatamıyorlar. Eğer kapatırlarsa motor donacağı için yaz mevsimine kadar çalıştıramazlar. Merak etmeyin bu ülkede benzin parasını düşünmeye gerek yok çünkü orada bolca yakıt var.



Gece dışarıda kalmak mümkün değil. “Şu bankta biraz oturayım. Manzara harika!” diye bir fikirle hareket etmeden önce donmamak için önlem almanız gerekiyor. Soğuk sizi hızla öldürebilir, burnunuzu düşürebilir veya ayak parmaklarınızı kaybetmenize sebep olabilir. Ne giysiniz varsa giymeniz, on dakikadan fazla açıkta kalmamanız ve her yere taksi ile gidip yürümekten kaçınmanız gerekiyor. Çamaşırları ipten almak için ise güç sarf etmeniz lazım çünkü donan kıyafetler eve ancak kalıp halinde getirilebiliyor .


Burada kışlar uzun ve aşırı soğuk, yazları ise ılık ve kısa olarak geçiyor. Yazın hissedilen en yüksek sıcaklık yirmi beş santigrat derece. Şehrin büyük bir bölümünde donmuş topraklar bulunuyor. Bu sebeple ev inşa etmek çok zor. İnsanlar donmuş toprak yüzünden mezar kazmakta bile zorlanır. Bir mezar kazmak üç gün sürüyor. Toprağın üstünde ateş yakıp bekliyorlar ancak o zaman bir miktar kazabiliyorlar. Bu işlemi tekrar tekrar yapmak zorundalar.


Sadece filmlerde görebileceğiniz yaşamları burada bulmak mümkün. Geyik mi o! Hem de kızak çekiyorlar. İnsanların coğrafyaya uyumları müthiş değil mi?


KAR TATİLİ YOK

Sabah kalkıyorsunuz ve her yer kar. "Bugün kesin okul tatil olur mu?" dediniz. Eğer Vortuga’da yaşıyorsanız bu pek mümkün değil. Kat kat ve kalın giysilerinizi giyip, çantanızı alıp yola düşüyorsunuz. Burada kar tatilinin ne olduğunu bile bilmiyorlar. Ama merak etmeyin eğer hava eksi yetmiş santigrat derece olursa don tatili yapabilirsiniz .


YEMEKTE NE VAR ?

Toprak donmuş olduğu için burada tarım yapılamıyor . Yani şöyle güzel bir pırasa yemeği yemek, pazar arabasıyla tezgahların başında domates seçmek bir hayal. Fakat bol bol donmuş balık ve et yiyebilirsiniz. Öyle hemen bozulmaz endişelenmeyin balkonda bile muhafaza edebilirsiniz.

NEDEN BURASI ?

Sokaklar kalın kürklerine sarılmış sadece gözleri açıkta olan insanlarla dolu. İnsan, “Neden burada yaşıyorlar, gidecek başka yerleri mi yok?” diye sormadan edemiyor. İşte cevabı! Dünya pırlanta rezervlerinin yüzde yirmisinin bulunduğu Yakutistan’ın başkenti Yakutsk ayrıca petrol, doğalgaz, altın ve kıymetli madenler açısından da oldukça zengin bir kent olarak biliniyor. İşte sihirli kelime, “Para". Burası tam bir cevher. Dünya’nın en büyük elmas madenleri burada hatta bu madeni görmek için bile turistler geliyor. Çok soğuk ama bolca doğal gazı var. Faturayı düşünmek zorunda değiller.


Mir Elmas Madeni


GECE TUVALETE GİTMEK Mİ? EMİN MİSİN!

Sen sormadan ben açıklayayım kanalizasyon boruları yok çünkü toprak donuk ve kazmak çok zor. Borular olsa bile pek işe yaramaz çünkü içindekiler kısa sürede donacağı için kullanılamaz. O zaman açık havada tuvalet keyfine ne dersin?

MAMUTLARIN ŞEHRİ


Yakutistan’ın en önemli simgelerinden bir tanesi de nesli tükenmiş olan Mamutlar . Burada birçok Mamut kalıntısı bulunuyor. Yeraltından çıkarılan Mamut dişlerinden ve kemiklerinden takı ve tarak gibi süs eşyaları yapıldığını duymak sizi şaşırtmaz sanırım.. Hatta ilginç bir şekilde turistlerin fazlasıyla dikkatini çeken bir Mamut Müzesi bile var.


ANLATMAKLA BİTMİYOR


Ne yazık ki ben buraya hiç gitmedim ama kış mevsiminin çok zor geçtiği Erzurum’da büyüdüm. Bir çocuk için eğlenceli olabilen kar ve buz yaşamı oldukça zorlaştırıyor.


Yine tamamını anlatamadım. Ne yazık ki bundan sonrası size kaldı: Oymyakon (Rusya), Hell (Norveç) ve Yellowknife (Kanada) gibi şehirlerden birinden başlayabilirsin. Eminim sen bu kadarla yetinmeyip kendin çok daha fazlasını bulacaksın. Burası biraz soğuk mu oldu! Gidip sıcak bir ıhlamur içeceğim. Bu yazıyı temmuz ayında da okumalısın çok iyi gelecektir.


38 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page