top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİlknur Erdoğan

ŞİRİNCE MATEMATİK KÖYÜ

Güncelleme tarihi: 18 Eyl 2023



Sizler Nesin soyadına Aziz Nesin’le tanıdık oldunuz. Özellikle de yazarın “Şimdiki Çocuklar Harika kitabı unutulmazdı değil mi?

Zeynep’le Ahmet’in mektuplaşmaları bize epey tebessüm dolu anlar yaşattı hatta kimi yerde kocaman kahkahalarımız gökyüzünü titreştirdi. (Okumayanlar çok şey kaçırır benden söylemesi.)

Duydunuz mu bilmem Aziz Nesin harflerden kahkaha yaparken oğlu Ali Nesin de sayılardan bir köy kurdu. Bu sayımızda da köye gidelim mi?

Ekolojik Köy, Sürdürülebilir Köy, Matematik Köyü, Felsefe ve Sanat Köyü hepsi üretiyor ekiyor biçiyor. Gerçek ya da mecazi yeter ki üretelim.

Ali Nesin üniversitedeki öğrencileriyle daha verimli bir ortamda çalışabilmek üretebilmek için 2007’de kurmuş bu köyü daha sonra Matematik Köyü’ne Felsefe ve Sanat Köyü de eklenmiş.



Bu köy Ali Nesin’in arkadaşı Sevan Nişanyan’ın yılmayan cesareti ve işbirliği ile inşa edildi. Nesin Vakfı’na ait olan Matematik Köyü tamamen halkımızın bağışları ve gençlerin gönüllü emeğiyle imece usulüyle kuruldu. 2007’den bu yana pek çok yaş grubundan katılımcıya hizmet veriyor.

Matematik Köyü’nün kâr amacı yok. Hedefi insanlara yaratmaktan, düşünmekten, öğrenmekten zevk almalarını sağlayacak ortam sağlamak.

İzmir’in tarihi güzelliklerle dolu Selçuk İlçesi’nin bir köyüdür ŞİRİNCE. Çeşitli programların katılımcıları, eğitim faaliyetlerinin yanı sıra her işte elini taşın altına koymaktadır. Yani sizler de köyün temizliğine, yemeğinin yapılmasına, bulaşığına ve akla gelebilecek gündelik tüm işlerine yardımcı olmak durumundasınız çünkü köy orada kalan herkesindir.




Başlangıçta sadece üniversite öğrencilerini hedefleyen Matematik Köyü yoğun istek üzerine kuruluşundan iki yıl sonra ilkokuldan üniversiteye kadar her seviyede öğrenciye kapılarını açmıştır.



Köyde çalışanların sayısı gönüllülerle birlikte otuzu bulmaktadır. Dünya çapında ünlü akademisyenlerden kurulan ekip de gönüllü olarak çalışmaktadır.

Burası, mevcut eğitim sistemine alternatif bir öğretim ortamı sunmaktadır. Liselilere dönük yaz kampları, lisansüstü yaz kampları dışında birçok etkinlik yer almaktadır.

Köy aynı zamanda bilim ve sanat merkezi olmayı amaçlamaktadır. Kendi kamplarının yanı sıra kişilerin bir araya gelip konferans, çalıştay düzenlediği hatta bireysel olarak da çalışabildiği bir yerdir.

Sessiz huzurlu doğa ile baş başadır. Açık ve kapalı derslikleri;öğretmen ve öğrencilerin konaklamaları için odalar; amfi, yemekhane ve yedi bin kitabın yer aldığı harika bir kütüphaneden oluşmaktadır. İzmir’le Matematik Köyü arasındaki mesafe 86 kilometre; İstanbul ile ise 544 kilometredir.

Köye gitmişken yakınında bulunan Efes Antik Kenti’ne de uğramayı unutmayın.


50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

MARS

bottom of page