top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıOsman Torun

Kendi Kendini İyileştiren Beton



Antik Roma yapılarında kullanılan betonunun zamana karşı

nasıl dayandığına dair araştırmalar bugüne ışık tutuyor.


Eski Romalılar, parlak mühendisler ve inşaatçılardı. İki bin yıl öncesinden günümüze kadar ayakta kalmış birçok muhteşem yapı yarattılar. Roma'daki kubbeli Pantheon gibi yapıların etrafında dolaşabiliyor olmamız bunun bir kanıtı.



Roma'daki Colosseum, antik Roma betonu olmadan mümkün olmazdı.


Araştırmacılar sonunda bu muhteşem yapıların sırrını ortaya çıkardıklarına inanıyorlar: kendi kendini iyileştiren beton. Bu betonun kireç, volkanik kül ve su olmak üzere üç ana bileşeni vardı. İtalya'nın Privernum kentindeki bir şehir duvarının duvar harcından alınan 2000 yıllık Roma beton örnekleri önemli bulguları ortaya çıkardı. Betona, "süper dayanıklı doğasını" veren şeyin "sıcak karıştırma" olarak bilinen, Romalıların sönmemiş kireci, suyla ve volkanik külü yüksek sıcaklıklarda karıştırdıkları bir süreç olduğunu anlaşıldı.


Romalılar M.Ö. 3. yüzyılda beton kullanmaya başladılar. Geliştirdikleri beton; tapınaklar, kolezyumlar, hamamlar, su kemerleri, köprüler ve limanlar gibi pek çok yapı inşa etmelerine yardımcı oldu. Bilim insanları; beton ve bina inşa etme konusunda Eski Romalıların geliştirdiği bilgi ve deneyimlerin, bugün kullanılan betonu iyileştirmek için kullanılabileceğini düşünüyor.


Pantheon 2000 yıl önce inşa edildi ama bugün hâlâ insanlar tarafından ziyaret ediliyor.


27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page