top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıR. Başak Fındıkçıoğlu

FİLM YAPMAK ZORLAYICI AMA MUTLULUK VEREN BİR İŞ


Yönetmen Doğa Kılcıoğlu

Konuğumuz olduğunuz için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, ben Doğa. Hem yönetmenim hem eğitmenim ama her şeyden çok merak eden bir insanım. Galatasaray Üniversitesi Sinema TV Bölümü’nden mezun oldum. Paris Sorbonne Üniversitesi’nde yüksek lisansımı tamamladım.. Birçok kısa belgesel yaptım, sinemanın çok farklı alanlarında çalıştım. Filmlerde, reklamlarda hatta dizilerde çalıştım. Bir yandan da çocuklara ve yetişkinlere film yapmayı öğrettim, öğretiyorum. Şu anda da kendi çizgi filmimi çizmekle meşgulüm :) 

Yönetmen kime denir? Ne iş yapar?

Yönetmen bir filmin senaryosundan yayınlanmasına kadar, tüm yaratıcı süreçleri yöneten kişiye denir. Filmin hangi açıdan çekileceğini, oyuncuların nerede durup nasıl konuşması gerektiğini, renkleri, atmosferi hayal ettiği şekilde ekibe anlatıp onlarla birlikte gerçekleştirir.

Yapımcı kime denir?  Ne iş yapar?

Yapımcı da filmin ihtiyacı olan maddi destekleri bulan, ekibi bir araya getiren ve filmin çekilmesi için fiziki koşulları uygun hale getiren kişidir. Türkiye’de bağımsız filmlerden para kazanmak güç olduğu için çokça yönetmenin yapımcılık yaptığını da görürüz. Bu tabi ki mecburiyetten bu şekilde oluyor. İkisini bir arada yürütmek gerçekten zordur. Aslında yönetmen filmin yaratıcı kısmına yani yapımına odaklanabilmelidir. Ekip nerede konaklayacak diye düşünürken film çekmek çok zor :)


Film ödülleri neye göre verilir?

Film ödülleri jüriler tarafından daha çok senaryoya ve filmin izleyicide bıraktığı etkiye göre verilir. Ama kimi zaman bazı filmlerde bazı oyuncular çok etkileyici rol yaparlar, onlar film ödül almasa bile en iyi oyuncu, en iyi yardımcı oyuncu ödülleri alabilirler. Kimi zaman da genç bir yönetmeni cesaretlendirmek için “Gelecek Vaadeden Yönetmen/Oyuncu” gibi ödüller verilebilir ya da jüri, çok sevdiği filmlere “Jüri Özel Ödülü” verebilir. Ödül almak çok motive edicidir ancak ödül almak için film yapılmaz. Heyecanla ve özenle film yapınca kişi zaten büyük bir ödül almış olur :) 


Yönetmen olmak için nerede okumak, ne yapmak gerekir?

Yönetmen olmak için Sinema TV bölümünden mezun olabilirsiniz ama şart değildir. Fazla film izlemek, çokca kitap/senaryo okumak ve hayli  hayal kurmak, bol bol çekim yapmak, yazmak ve hiç pes etmemek yönetmenliğin en önemli yapı taşıdır. 

Hangi tür filmler yapmaktan hoşlanırsınız?

Belgesel ve animasyon yapmayı çok seviyorum. 


En sevdiğiniz animasyon/çocuk filmi nedir?

En sevdiğim animasyon Ruhların Kaçışı ama Totoro da kalbimi titretiyor.


Bize önerebileceğiniz bir film/belgesel var mı?

“Ahtapottan Öğrendiklerim” çok kıymetli bir belgesel. “Tersyüz”’ü de çok seviyorum.

 

Stop motion nedir? Stop motion film nasıl yapılır? Ne kadar sürer? 

Stop-motion üç boyutlu nesnelerin fotoğraflarını çekip hareketlendirme tekniğidir. Saniyede 24 fotoğraf karesi çekerek hızla oynattığınızda kendi kendine hareket ediyor gibi görünür. Çok sabır gerektiren bir iştir. Çekeceğiniz filmin uzunluğuna göre çekim süresi değişir. Uzun metrajlı stop-motion filmler kalabalık ekiplerle yıllarca çalışmanın ardından ortaya çıkar. 

Yapımlarınızda en çok hangi konuları işlemeyi seviyorsunuz?

En çok insanların konuşmadığı ama içlerinden geçen en yoğun duyguları konu etmeyi seviyorum. Mesela şu an yas üzerine çalışıyorum. Herkes yaşıyor ama inatla üzerine konuşmaktan kaçınıyoruz. 

Bir filmin yapım aşamaları nelerdir? Ortalama olarak bir yapım süresi var mıdır?

Filmin önce senaryosu yazılır, sonra yapımcısı film için bütçe aramaya başlar, bütçe bulununca oyuncular belirlenir, dekor ve mekanlar hazırlanır, kostümler seçilir. Bu pre-prodüksiyon yani ön hazırlık aşamasıdır. Filmin çekiminin gerçekleştiği aşama yapım aşaması, kurgusunun ve renk düzeltme, sesin yapıldığı aşama ise post-prodüksiyon aşamasıdır. Bir filmin tüm bu aşamaları yaklaşık 2-3 yıl sürebilir.


Film yapmak eğlenceli bir iş midir?

Film yapmak her zaman eğlenceli bir iş değildir. Bazen çok zorlayıcı, yıpratıcı olabilir ama tüm bunların içinde keyif alınması gereken ve mutluluk veren bir iştir. Kısaca delice bir iştir :) Bu yüzden yapım şirketimizin ismi de Delice Film :)


Bize vakit ayırdığınız ve izlemekten keyif aldığımız filmlerin arka planı hakkında aydınlattığınız için teşekkür ederiz.


77 görüntüleme3 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page