top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıR. Başak Fındıkçıoğlu

DALGIÇ NAZIM YILDIZ

Güncelleme tarihi: 6 Mar 2023



Bize zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığınız için teşekkür ederiz. Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba ismim Nazım Yıldız. 43 yaşındayım ve 20 seneye yakın zamandır dalış yapıyorum.


Dalgıçlık sık karşılaşılan bir meslek değil. Bize biraz dalgıçlığı anlatır mısınız? Neler yaparsınız?

Ben balık çiftliğinde çalışıyorum, bir çiftlik dalgıcıyım. Sizlerin daha sağlıklı balıklar yiyebilmeniz için yetiştiricilik yapıyorum. Düzenli olarak yetiştirme alanındaki balık ağlarını kontrol ediyorum.


Yaz kış dalıyor musunuz? Kış mevsiminde soğuk, fırtına gibi doğa olayları sizi zorluyor mu?

Ben işim gereği her gün dalıyorum ve en az bir saat su altında kalıyorum. Aslında derinliğe bağlı olarak çok daha uzun süreler kalınabilir. Kışın soğuğu pek hissetmiyoruz. Özel dalış giysilerimiz bizi soğuğa karşı koruyor. Biz, yıllardır bu işi yaptığımız için artık alıştık. Ama ilk başlayanlar kesin üşür. Fırtınaya gelince elbette etkiliyor ama zamanla alışıyor ve neye nasıl tepki vermemiz gerektiğini öğreniyoruz. O sebeple çok fazla rahatsız etmiyor.


Mesleğimin en güzel yanı su altında gördüklerim ve yaşadıklarımdır. Orada sizden daha büyük bir yunusla karşılaşıp onu elle beslemek muhteşem bir duygudur. Kışın soğuğu pek hissetmiyoruz. Özel dalış giysilerimiz bizi koruyor.


Denizin altı nasıl bir dünya? Deniz canlıları dalgıçları nasıl karşılıyor? Ürküyorlar mı? Korkup saldırıyorlar mı?

Deniz altı sınırsız güzellikte ve bir o kadar da tehlikeli bir dünya. Arada sırada yabancı balık ya da canlılarla karşılaşabiliyoruz. Ama her zaman dikkatliyiz. Aslında deniz canlıları bizlerle ilk karşılaştıklarında merakla yaklaşıyorlar. Eğer onlar için ilgi çekici değilsek hemen uzaklaşıyorlar. Aslında deniz biz insanların doğal yaşam alanı değil. Deniz canlıları sadece kendilerini tehlikede hissederlerse saldırıya geçerler.




Dalış yaptığınızda yeni şeyler keşfediyor musunuz?

Çiftlik dalgıçları her gün aynı denize dalar. Farklı denizlere dalabilmemiz için iş yerini değiştirmemiz gerekir.


Deniz altında yaşadığınız en ilginç olayı paylaşır mısınız?

Deniz altında yaşadığım en sıra dışı olay bir köpek balığı ile karşılaşmamdı. Kontrol için balıkları yetiştirdiğimiz ağın tabanına inmiştim. Çok korktum ve hemen oradan uzaklaştım. Tabii ki de sakin bir şekilde. Çünkü panik ya da heyecan biz dalgıçlar için hayati tehlike oluşturur.




Dalgıçlığı meslek edinmek istersek neler yapmalı, hangi eğitimleri almalıyız? Dalış eğitimi almanın mevsimi var mıdır? Yaz - kış öğrenilir mi?

Bu işi meslek edinmek isterseniz önünüzde iki yol var. Birincisi; üniversitede su altı teknolojisi bölümünde okuyabilirsiniz. İkincisi; alaylı olabilirsiniz. Alaylılar küçük yaşlardan itibaren bu işi yapan ustaların yanında çalışarak işi öğrenir. Aday Balık Adam Belgesi’ni almak için Liman Başkanlığı’na müracaat etmeniz gerekir. Dalış her mevsim öğrenilip her mevsim yapılabilecek keyifli bir spordur.




Sizin için mesleğinizin en keyifli, ‘İşte bu yüzden vazgeçemem’ dediğiniz kısmı nedir?

Asla vazgeçemem dediğim kısım su altında gördüklerim ve yaşadıklarımdır. Su altında sizin bedeninizden daha büyük bir yunusla karşılaşıp onu elinizle beslemek muhteşem bir duygudur. Tam da bu sebepten başka bir meslek yapamam ve dayanamam.


Zaman ayırdığınız ve mesleğinizi bize tanıttığınız için çok teşekkür ederiz.


47 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page