top of page

“Arıcılık yapmak için sabırlı olmak gerekir. Hayalindeki işi yapmak insanı heyecanlandırır.”

  • Yazarın fotoğrafı: R. Başak Fındıkçıoğlu
    R. Başak Fındıkçıoğlu
  • 18 saat önce
  • 3 dakikada okunur

Bu sayımızın konuğu arıcı Sinem Şahin. Kendisine arılar ve arıcılıkla ilgili merak ettiğimiz sorular sorduk.

 

Mesleğinizi nasıl tanımlarsınız?

Mesleğim, bana heyecan ve mutluluk veriyor. Dilerim her birey sevdiği işi yapmanın o efsanevi heyecanını yaşar.  Benim gibi doğaya ilginiz varsa, arıcılık ile derin bağlar kurabilir,  her şeyden önce kendiniz için harika bir dünyanın kapılarını aralayabilirsiniz.


Mesleğinizi seviyor musunuz?

Arılar dünyanın en güzel, en gizemli minik canlıları. Onlarla vakit geçirebildiğim için mesleğime bayılıyorum.

 

Bu mesleği neden seçtiniz?

Aslında o beni seçti. Tam otuz sekiz yaşına kadar  yaşadığım bir Avrupa ülkesinden Covid ve sağlık sorunlarım sebebiyle ayrıldım. Geri geldiğim güzel ülkemde, arıcılık fuarına gittim ve “Haydi bakalım başla çocukluk hayaline,” dedim.



 

Kaç yaşında bu mesleğe başladınız? Küçükken bu mesleği mi hayal ediyor muydunuz?

Otuz sekiz yaşında başladım. Çocukken herkes reçeline düşen arıları kovalarken ben üşüdüklerini düşünüp onları nefesimle ısıtırdım. Bilinçsizce yaptığım bu davranış meğer soğuktan üşüyen ve enerjisi olmayan arılara şifaymış. Bunu da çok uzun yıllar sonra anladım. 

 

Bu meslektekilerin görevleri nelerdir? Arı sokmasıyla bilinir. Nelere dikkat etmek gerekir?

Öncelikle arı sokmalarına karşı cesur olmak gerekir. Ayrıca arı ve arı ürünleri konusunda alerjik olup olmadığınızı bilmelisiniz ve bunu takip etmelisiniz. Sorumluluk sahibi olmak da çok önemli. Bu her iş için geçerli; fakat arılar çok hassas canlılar ve onlara en iyi şekilde bakmamız gerekiyor.

Karşınıza çıkacak türlü durumlara karşı bazen hazırlıklı olamayabilirsiniz. Bu sebeple arıcılıkta pratik zekaya sahip olmak ve arıcılık tekniklerini iyi bilmek çok önemli. Bunun dışında ekleyeceklerim: Kolonilerin ihtiyaçlarını karşılamak, kovanların yönetimini yapmak,

zararlılar ile mücadele etmek, doğa ve ekosisteme destek olmak.

 

Mesleğinizin zorlukları nelerdir?

Küresel ısınma en büyük zorluk. Hava durumunu tahmin edemiyorsunuz.  Değişen hava koşullarında arıların besin kaynakları azalıyor ve açlıktan koloniniz ölebiliyor. Besin stokları olup olmadığını çok iyi takip etmeniz gerekiyor .

Pestisitler ve kimyasal maddeler arı kolonilerin ölümüne sebep oluyor. Örneğin; yan tarlada ürünlerin ilaçlaması sizin arılarınızı etkiliyor. 

Arı hastalıkları ve zararlılar için düzenli kontrol yapılması gerekiyor. Kısaca; bir kovan arı aldım koydum bahçeme, onlardan bal bekliyorum diye bir şey yok. Evdeki evcil hayvanlarınıza nasıl bakıyorsanız arılarla da öyle ilgilenmeniz gerekli.



 

Mesleğinizi yaparken size en keyif veren şey nedir?

Arılarımı gercekten cok seviyorum. Arı yetiştiricisi değilseniz bu size çok tuhaf gelebilir. Onlar benim altın kızlarım ve onlara çok düşkünüm. Onları gidip ziyaret etmek için her zaman sabırsızlanıyorum. 

Eskiden dalgıçlık yapardım ve suyun derinliklerinde o muhteşem dünyada kaybolurdum. Aynı duyguyu arılarım için de hissediyorum. Mesela bir arı kolonisi o kış mevsimini atlatamazsa hissettiğim kayıp duygusu çok üzücü. Arılarım ile aramda özel bağ var ve beni tanıdıklarını düşünüyorum. Bu size delilik gibi gelebilir. Onlar ile olan güçlü bağım sonucu bana hediye ettikleri o altın tatlı sıvı; daha önce hiç bal yememişim duygusu, paha biçilemez.


Bu meslek sahibi olanların karakteristik bir özelliği var mı?

Sabırlı olmaları gerekiyor. Arıcılık benim gibi heyecanlı biri için dinlendirici ve sakinleştirici bir iş. Pratik zekȃlı olmalısınız. Çünkü arıcılıkta ne olacağı belli olmuyor. Bir bakmışsınız kraliçe arı kovanda yok. Hızlı düşünmek gerekir. Kovan mı birleştirsem, ana arı mı satın alsam, kendi haline mi bıraksam gibi birçok çözüm düşünüyorsunuz.

Arıcıların üstün gözlem yeteneği de olmalıdır. Eğitim almaya hevesli olmalı, mesleğinizle ilgili hep araştırma yapmalısınız. Örneğin, ben her yaz başka bir ülkeye gidip o ülkenin arıcılık tekniklerini öğrenmek için sohbetler ederim. 

Risk alabilmek gerekiyor. İletişim becerilerinin gelişmiş olması da çok önemlidir.  Belki tüm bunlar içinde en önemlisi doğaya sahip çıkma konusunda sorumluluk bilincinin gelişmiş olmasıdır. Doğa söz konusu olduğu için çok dikkatli ve özenli olmak gerekir.


Bu mesleği tercih edersek neler yapmalıyız?

Önce eğitim almalısınız. Gerisi sonradan geliyor zaten.

 

Bu meslek ne kadar matematik içeriyor?

Bu meslek için matematik şart. Örnek vermek gerekirse;

Arıların uçuş mesafeleri, verimli alanların seçimi, verimlilik için analizler yapılması, 

hangi koloniyi birleştirmeli ya da çoğaltmalı hesapları, balın ne kadara mal olacağının hesaplanması, ekipman, gıda, bakım masrafları gibi birçok matematiksel hesap yapıyoruz. Tüm bunları iyi yapabilmek için matematik bilgisi gerekiyor.


Kolay değil ama seven için keyifli bir iş arıcılık. Söyleşimize katıldığınız için teşekkür ederiz.


Comments


İletişim
  • Instagram
  • Facebook

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

YAYIMCI: YAKIN KİTABEVİ İMTİYAZ SAHİBİ: LEVENT SALICI © 2021 KIPIRTI ÇOCUK DERGİSİ HER HAKKI SAKLIDIR. KAYNAK BELİRTİLMEK KOŞULUYLA YAZILARDAN ALINTI YAPILABİLİR. DERGİDE YAYIMLANAN TÜM ESERLERİN SORUMLULUĞU YAZARLARINA AİTTİR.

​SSS.-SİTE İÇİNDE ARADIĞIM METNİ NASIL BULABİLİRİM?

CONTROL+F TUŞLARINI AYNI ANDA TIKLAYIN. EKRANA GELEN BOŞ KUTUCUĞA ANAHTAR KELİMELERİ YAZIN. ÖRN. YAZAR İSMİ, BÖLÜM ADI, BAŞLIK VB. SONRA ENTER TUŞUNA BASIN. İLGİLİ KELİMELERİN OLDUĞU METİNLER RENKLENDİRİLMİŞ OLARAK EKRANINIZA GELECEKTİR.

bottom of page