top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİlknur Erdoğan

MARS

Güncelleme tarihi: 22 Nis 2023



*Mars'a 2030’lu yıllarda yapılması planlanan insanlı uçuşlarda görev almak için hazırlanan 14 yaşındaki ABD'li öğrenci Alyssa Carson’un,

* Apollo 16 programında, Ay modülü pilotu olarak Ay’a giden Charlie Duk’ın,

*NASA’dan Üstün Hizmet Ödülü alan ESA (Avrupa Uzay Ajansı ) Astronotu Jean François Clervoy’un,

* Uluslararası Uzay İstasyonu inşası ve Hubble Uzay Teleskobu’nun güncellenmesi gibi görevlerde yer alan Astronot Richard Linnehan’ın,

*2008 ve 2009 yıllarında 32 saat 19 dakikası “uzay yürüyüşü” olmak üzere yaklaşık 638 saat uzay uçuşu yapan Astronot Foreman’ın İzmir’e geldiğini biliyor musunuz?


Dahası var, İzmir’den uzayla canlı telsiz bağlantı kurulduğunu ve bunun tam 20 yıl önce gerçekleştiğini biliyor muydunuz? Yüzünüzdeki şaşkınlığı görmüş gibiyim ama bunların hepsi gerçek.

Peki, tüm bunlar nerede gerçekleşti de bizim haberimiz olmadı diyenleriniz varsa gelin sizi bu konuda bir uzay yolu serüvenine çıkaralım.

Yukarıda saydığım tüm heyecanların kaynağı İzmir Uzay Kampı Türkiye. Tüm dünyada sadece iki tane uzay kampı var ve biri Türkiye’de, İzmir ilimizde.

Büyük ayrıcalık değil mi? Ne kadar şanslı olduğumuzu düşünebiliyor musunuz? Biz, günübirlik de olsa bir grup meraklı olarak bu şansı yakalayanlardanız. Ve bu heyecan mutlaka yaşanmalı. Bunu yaşatacak pek çok kamp programı mevcut. Size uygun olanı mutlaka vardır.

Uzay Kampı Türkiye’nin kısa bir tarihçesi anlatmak istiyorum:

Uzay Kampı Türkiye, vizyoner iş insanı merhum Kaya Tuncer tarafından 12 Haziran 2000’de, İzmir’de açılmıştır. Uzay Kampı Türkiye %95'e varan memnuniyet oranlarıyla her yıl binlerce öğrenciye İngilizce ve Türkçe seçenekli eğitim programları sunar.

Burada; 7-18 yaş arasındaki öğrenciler için, bir buçuk günden altı güne kadar değişen sürelerde standart ve özelleştirilebilen programlar düzenlenmektedir. Katılımcıların yorum yapabilen, problem çözme yetisine sahip, analitik düşünebilen, araştırmacı, yenilikçi ve hayal gücünü kullanabilen bireyler olarak yetiştirilmesini hedeflemektedir.

Programlara katılan çocuklar NASA tasarımlı simülatörleri kullanarak uzay teknolojisini yakından tanırlar, matematik ve fen bilimleriyle olan ilişkisini öğrenirler. Çevrelerine ve teknolojiye karşı farkındalıklarını geliştirirler. İngilizce programlarda kendilerini yabancı dilde ifade etme becerileri kazanırlar.

Uzay istasyonu ve uzay mekiği ile gerçekleştirilen sanal uzay uçuşu, simülatör kullanımı, tek kademeli model roket yapımı ve fırlatılması, sanal Mars keşfi, dijital gezegen evinde astronomi gibi etkinliklerle uzay bilimleri ve teknolojilerine karşı ilginin artırılması ve özgüven gelişiminin sağlanması hedeflenmektedir. Bu misyonla yola çıkan kamp Türkiye ve Dünya’nın birçok yerinden konuk öğrenci ağırlamıştır. Ve başta ABD olmak üzere yirmi dört astronota da ev sahipliği yapmıştır.





Uygulamalı etkinlikler ve STEAM yaklaşımıyla katılımcılar; 21’inci yüzyılın eğitim sistemine uygun olarak takım çalışması, inovasyon, üretkenlik ve problem çözme gibi konularda eğitim alırlar.


Özel bir TV programı çekimi kapsamında İzmir’de, Ege Serbest Bölge’de kurulu Uzay Kampı Türkiye tesislerine gelen Alyssa, kampa katılan öğrencilerle sohbet ederek Mars tutkusu ve aldığı eğitimler hakkında bilgi verdi. Akranlarına küçük yaşlardan beri Mars’a büyük ilgi duyduğunu anlatan Alyss, İzmir Uzay Kampı’ndaki ziyaretinde 2030 Mars yolculuğu için hazırlandığını belirtti.



NASA’nın Apollo 16 programında Ay modülü pilotu olarak Ay’a giden Charlie Duke, Uzay Kampı Türkiye’nin özel misafiri olarak kamp katılımcıları ile buluşmuştu.




Uzay Mekikleri Atlantis ve Discovery ile 1994, 1997 ve 1999 yıllarında yaptığı üç uçuşla, uzayda toplam 675 saat kalan Clervoy ve ekip arkadaşları Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret etmişti.

Biz de Kıpırtı Çocuk ekibinden iki kişi olarak beraberimizdeki arkadaşlarla kampı yakından tanıma fırsatı yakaladık. Kampın kuruluşundan bu yana emeği geçen, yakın zamanda koordinatörlük görevini genç beyinlere teslim etmiş Mevlüde Karadağ‘ın rehberliğinde, kampı adım adım dolaştık.Ve bir günlük bu kısa seyahatin bizlere kattıkları tanımsız.

Bu kampı deneyimlemek istedikleriniz listesine mutlaka eklemelisiniz bizden söylemesi...



Kampın tüm programları ve tarihleri https://www.spacecampturkey.com/genclik-programlari-3 adresinde duyurulmaktadır. Grup rezervasyonu yapılması halinde sitede ilan edilen dönemler dışında da program sunulabilmektedir.


Ayrıntılı bilgi için: Tel: 0 232 252 35 00



23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page