top of page

HAYDİ TUT ELİMİ

  • Yazarın fotoğrafı: Zarife Açıkel
    Zarife Açıkel
  • 29 May
  • 2 dakikada okunur




Sevgili Çocuklar, Merhaba!

Kıpır Kıpır dergimizin bu sayısında sizlere çok özel bir kitaptan söz etmek istiyorum. Adı, “Haydi Tut Elimi”.

             “Hak” sözcüğünü duymuşsunuzdur. “Hak vermek, hak yemek” gibi,  deyimlerde de geçer. “İnsan Hakları”, “Çocuk Hakları” kavramlarını; “Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi” ni okulda öğrenmişsinizdir. 

Bugün Dünya üzerinde ne yazık ki sokaklarda barınmak zorunda kalan, yalınayak, işçi olarak çalıştırılan, dilendirilen, eğitimden uzak, şiddet gören, karnını doyuramayan, hastalandığında sağlık hizmetlerine erişemeyen çok sayıda çocuk var. Onların hakkını korumak öncelikle yetişkinlerin ve kurumların görevi olsa da sizler de haklarınıza sahip çıkmayı öğrenmelisiniz.   

                Eğitimci yazar Nevzat Süer Sezgin öncülüğünde Martı Çocuk ve Gençlik Edebiyatı grubundan on sekiz yazar, kaleme aldıkları güzel öyküleriyle çocuk hakları konusunda düşündürücü çok kıymetli bir eser oluşturmuşlar. Hikâyeleri okurken bazen gülüp bazen üzülebilirsiniz. Kendi hayatlarımızın dışında başka yaşamlar olduğunu ancak bu yolla anlayabilir ve yeni bakış açıları geliştirebiliriz. Bilmek, farkındalık yolundan, o da okumaktan geçiyor. “Haydi Tut Elimi” öykülerini  duru anlatım  özellikleri  nedeniyle keyifle okuyacağınızdan eminim. Kim bilir belki de kitaptaki  “Çok İşimiz Var” öyküsünde anlatılan çocuklar gibi, siz de kardeşleriniz için çareler düşünmeye başlarsınız. Çünkü derleyici yazar Nevzat Süer Sezgin’in dediği gibi “Öykülerde hayat vardır!”.

                  Sevgili çocuklar sizlerle benim çok geç öğrendiğim bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Öykü kitaplarını okurken tüm hikâyeleri ardı ardına okumayın olur mu? Bir süre ara verin. Böylece okuduğumuzu sindirmiş oluyoruz. Bir hikâyeyi sabah okursanız diğerini akşam veya ertesi gün okuyun. Çoğunuz biliyordur ama ben bilmeyenler için söylemek istedim.  Ayrıca bir öyküyü okuyunca onun üzerinde düşünmek, tekrar okumak, tartışmak, karşılaştırma ve sorgulamada bulunmak bizim daha iyi bir okur olmamızın kapılarını aralayan etkenlerden biridir.  

                Haydi, Tut Elimi, bence sınıf kitaplıklarında bulunması, okunup okutulması, tartışılması faydalı eserlerden biri. Bu konuda yazılmış çok fazla kitap da bulunmuyor. Haksızlığa uğrayanların elinden tutmanızı, ihtiyacınız olduğunda da çekinmeden yanlışı, haksızlığı dile getirip gerekirse haykırmanızı diliyorum.

              Ben, usta kalemlerin dilinden dökülen “Haydi Tut Elimi” hikâyelerinin her birini çok sevdim. Bakalım siz en çok hangi öyküleri beğeneceksiniz? 

Editörlüğünü Gönül Çatalcalı’nın yaptığı kitabın ilk baskısı Nezih –Er Yayınları tarafından Mart 2021’de yapılmış.

Kapak resmi karikatürist Hicabi Demirci’ye ait.

KKM Yayınları 2. Baskı Mart 2025, Karton Kapak, Ciltsiz, 190 Sayfa, Yaş 9 +


2 Kommentare


Gast
30. Mai

Teşekkürler sevgili Zarife. Güzel bir tanıtım olmuş. Emeğine sağlık... G. Çatalcalı

Bearbeitet
Gefällt mir

Sevin Sezgin
30. Mai

Sevgili Zarife, Haydi Tut Elimi hakkında yazdığın yazı için çok teşekkürler. Kalemine sağlık.

Gefällt mir
İletişim
  • Instagram
  • Facebook

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

YAYIMCI: YAKIN KİTABEVİ İMTİYAZ SAHİBİ: LEVENT SALICI © 2021 KIPIRTI ÇOCUK DERGİSİ HER HAKKI SAKLIDIR. KAYNAK BELİRTİLMEK KOŞULUYLA YAZILARDAN ALINTI YAPILABİLİR. DERGİDE YAYIMLANAN TÜM ESERLERİN SORUMLULUĞU YAZARLARINA AİTTİR.

​SSS.-SİTE İÇİNDE ARADIĞIM METNİ NASIL BULABİLİRİM?

CONTROL+F TUŞLARINI AYNI ANDA TIKLAYIN. EKRANA GELEN BOŞ KUTUCUĞA ANAHTAR KELİMELERİ YAZIN. ÖRN. YAZAR İSMİ, BÖLÜM ADI, BAŞLIK VB. SONRA ENTER TUŞUNA BASIN. İLGİLİ KELİMELERİN OLDUĞU METİNLER RENKLENDİRİLMİŞ OLARAK EKRANINIZA GELECEKTİR.

bottom of page