top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıZarife Açıkel

GÜNEŞ, DOST ve ŞAPŞUP

Güncelleme tarihi: 18 Eyl 2023



Güneş, Dost ve Şapşup hikâyesinin kahramanı beş yaşında bir çocuk. Güneş, kendisini yalnız, sıkılmış ve çaresiz hissettiği zamanlarda hayali bir arkadaş kurgulamış. Ona Dost adını vermiş. Sevimli, tombul yanaklı, minnacık burunlu ve mavi saçlı olarak anlattığı arkadaşını yalnızca Güneş görebiliyormuş.


Bir gün babası ormanda bulduğu bir yavru kara kaplumbağası ile çıkagelmiş ve Güneş ona Şapşup adını vermiş. Çocuğun günleri yeni arkadaşıyla oldukça güzel geçiyormuş. Hatta birlikte müzik bile dinlediklerini söylesem inanır mısınız? Şapşu ‘a Güneş ve babası kış uykusuna yatması için özenle bir teraryum hazırlıyorlar. Kış uykusundan uyandıktan bir süre sonra Şapşup hastalanıyor ve ne yazık ki ölüyor.


Hikâyenin sonrasında Güneş, artık zamanını nasıl geçireceğini bilemiyor. Zor zamanlarda iyi bir dosta ihtiyaç duyulur. Minik arkadaşı da böyle düşünmüş olmalı ki, yine görünüyor, Güneş’e.


Babası çocuğuna, duygularını ifade etmesi için ortam hazırlayıp Şapşup‘un anısına bahçelerine yonca tohumu dikiyor. Güneş, ölüm ve hastalıkla ilgili korku ve kaygılarını ailesiyle paylaşmayı başarıyor. Zamanla tohumlar filizleniyor. Yoncaların büyüdüğünü gördükçe yaşamın gücü ile, el ele tutuşmuş oluyor. Öyküdeki baba bilinçli bir yetişkin. Doğru cümleler kurarak çocuğuna destek oluyor.


Bu resimli hikâye kitabında yaşamın, ölümden güçlü olduğu vurgusu çok iyi anlatılmış. Ayrıca hayal kurmanın yapıcı, iyileştirici gücü de işlenmiş. Hayaller yaşama dairdir, yalnızca hayatta olanlar hayal kurabilir öyle değil mi?


Güneş, Dost ve Şapşup’u resimleyen Tuğçe Temiz. Çizimler öyküyle bütünlük gösteriyor ve paralel ilerliyor. Renk seçimleri ustaca. Öncelikle çocuklarla etkileşimi olan tüm yetişkinler okumalı. Yazar Ayfer Demirtaş, çocuklara anlatması en zor temayı işlemiş. Acıyı; sevgiyle, gülümsemeyle, umutla sarıp sarmalamayı da başarmış.


Yazan Ayfer Demirtaş,

Resimleyen Tuğçe Temiz,

Yakın Çocuk Yayınları,

1.Baskı - Mayıs 2023,

Karton Kapak,

Boyut: 22.5X22

Yaş 5 +


134 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

MEMUR ÇOCUK

bottom of page