Çocuklar en sevdiğiniz renk hangisi? Eminim bu soruyu sizler de arkadaşlarınıza, ebeveynlerinize, öğretmenlerinize sormuşsunuzdur. Peki renkler onu görmeyenlere nasıl anlatılabilir?
Kitabımızın kahramanı olan Işık, annesi Candan ve babası Sümer’le beraber sokaklarda müzik yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Çünkü yanlarında Işık olmadan ailesi yolları bulamıyor. Tahmin ettiğiniz gibi Işık’ın ebeveynleri renkleri göremeyen insanlar. Bizim dilimizle kolayca söylediğimiz görme engelli bireyler ancak onlar için hayata tutunmak, sözcüklerle anlatılamayacak kadar zorluklarla dolu. Oysa kentler hepimizin ve bizler yalnızca doğanın bir parçasıyız.
Işık evlerine yakın bir sokakta yeni açılacak ve henüz tabelası asılmamış bir dükkân görür. Camdan içeri bakar ve bir cümle okur:
“En karanlık geceler bile aydınlığa kavuşur,”
Kahramanımız o sözcüklerin kendi hayatına şefkatli bir el gibi dokunacağını o anda bilemez. İçindeki ses oraya tekrar gideceğini söyler ve bu konuda yanılmaz.
Altıncı sınıf öğrencisi olan kahramanımız, o akşam defterine bazı notlar yazıp kararlar alır. Acaba aldığı kararları hayata geçirmesi kolay olmuş mudur? Işık’ın annesiyle sorunlar yaşadığını da belirtmeliyim. Anneyle kızın karakter farklılıkları var. Kahramanımız hızlı büyüme sürecinde. Işık’ın sokakta, metroda müzik yapan ailesine yardımcı olduğunu söylemiştim. Peki aynı sınıftaki bazı arkadaşları onu böyle görünce nasıl tepki veriyorlar dersiniz? Yardımcı mı oluyorlar? Yoksa alay mı ediyorlar?
Bu soruların yanıtlarını, azimli bir mücadeleyi kitaptan okumanızı isterim. Sizin çevrenizde görme engelli bireyler var mı? Onların yaşamlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Bu bireylere gerekli olanaklar sağlandığında kimilerinin çok başarılı avukat ya da ses sanatçısı olabilenlerini ben tanıyorum. Sokakta yürürken o bireylerle karşılaşıyor musunuz? Beyaz baston neyin simgesidir?
Işık’ın Yolu’nu okurken ben yine yeni sözcüklerle tanıştım. Tombolo’nun ne olduğunu biliyor musunuz? Yok yok kabartma yazıyla ilgili değil. İpucu veriyorum, denizde olan bir şey.
Işık’ın Yolu, engelle dolu ancak en büyük şansı sevgi. Güneşten sonra en büyük ışık kaynağı sevgi değil mi çocuklar. Onun olduğu yere koşuyoruz, ışığa uçan kelebekler gibiyiz. Bazılarımız gözü kapalı gidiyor, bazılarımız gözü açık. Görebilenler önce zihninden sonra kaldırımlardan engelleri kaldırsın ki herkes özgürce yürüyebilsin.
Yolunuzda ışık, elinizde kitap olsun çocuklar. Sevgilerimle.
KKM Yayınları, Kekeme Roman, Yazan Nalan Yılmaz, 1.Baskı Eylül 2024, Genel Yayın
Yönetmeni Alaattin Topçu, Kapak Tasarım Barış Yılmaz, Ciltsiz, 112 Sayfa, Yaş 9 +.
Sevgili Nalan Yılmaz'ı ve Zarife Açıkel'i Kutluyorum. Çok güzel bir kitap ve kitap yorumu. Büyük küçük herkesin okuması dileğiyle.