ÇEKİRGELERE KARŞI ÖRDEK ORDUSU iş başına!
- ELİF BÜLBÜL
- 24 Mar
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 28 Mar
Çekirgeler zengin bitki örtüsü olan ülkelere yaptıkları dehşet verici göçlerle ünlüdür. Sıcak bölgelerde üzerinden geçtikleri ekinleri bir çırpıda yiyip bitirirler. Küçük göründüklerine aldanmayın. Yirmi santimetreye kadar büyüyebilen bu canlıların 300 milyon yıllık bir geçmişi vardır. Belki de insan türünden daha da yaşlıdırlar.

Çekirgeler kendi içlerinde sekiz üst sınıfa ayrılan geniş bir ailedir. Genelde otçul olup ülkemizde etçil olanları da bulunmaktadır. Güneydoğu bölgemizde bir çiftçinin kendisi için pişirdiği ızgara eti yediği hayretle görülmüştür. Etçiller çiftçi dostuymuş arkadaşlar, ürkmeye gerek yok.
Az yedikleri bilinmesine rağmen nasıl oluyor da sürüler halinde geçtikleri alanları silip süpürüyorlar? Kuraklık başladığında yaşayabilecekleri alanlarda toplaşmaya başlıyorlar. Arka bacaklarındaki tüyleri birbirlerine sürtünmeye başladığında ise acayipleşiyorlar. İçlerinde uyuyan bir şey aktifleşerek onları tehlikeli bir sürüye dönüştürüyor. Kısa bir sürede büyüyüp kararıyorlar ve iştahları açılıyor. Tek başlarına en fazla 50 km uçabilirken sürü halinde bu mesafe 100 km’yi bulabiliyor. Geçtikleri yerlerde rastladıkları türdeşlerini kendilerine katıyorlar. Böylelikle duyduğumuz ve okuduğumuz haberlere konu oluyorlar. Çok ilginç değil mi?

Çekirgeler kendilerini avlayan kuş ve memeliler için savunma amaçlı bir zehir kullanmakta: Tetradotoksin adı verilen bu maddenin insana zararı yok. Ancak alerjik bünyeli kişiler yine de dikkat etmelidir.
ZOMBİ ÇEKİRGELER
Zombi çekirgelerini anlatmadan olmaz. Yaz aylarında, “Massospora cicadina” isimli bir mantara bulaşan çekirgeler zombi gibi davranıyorlarmış. Bu mantar hayvanların dopamin seviyelerini arttırıyor, üreme organlarını bozarak onların daha fazla çiftleşmelerine neden oluyormuş. Üstelik mantar zavallı hayvanların karın bölgesini yiyerek onları çıldırtıyormuş.
ÖRDEK ORDUSU İŞ BAŞINA
Çekirgelere karşı tarım alanlarını korumak için ilaçlama yapılsa da en iyi yöntem biyolojik olandır. Bir tavuk günde 70, bir ördek ise 200 tane çekirge yiyebilirmiş. 2020 yılında Pakistan’daki çekirge saldırılarıyla mücadele etmek için Çin’den 100 bin adetlik ördek ordusu alınmış.

Günümüzde ne yazık ki tarımda kullanılan böcek zehirleri, yediğimiz besinlere geçiyor ve bizleri hasta ediyor. Çin ne güzel bir yöntem bulmuş arkadaşlar. Çiftçilerimiz de tarımda böcekler ve zararlılarla mücadelede biyolojik yöntemleri kullansalar keşke.
Hayvanlar dünyası oldukça ilginç. Küçük büyük canlıların ne kadar çok özellikleri var. Doğa hassas ve her canlı görünmez ipliklerle birbirine bağlı. Çekirgeler ile ilgili araştırma yapıp yorumlara yazmanızı isteriz. Görüşmek üzere.
Bilgi Kaynakları:
Vikipedi, Webtekno, Tüyler diken diken Youtube kanalı, Ekolojik evim, Guardian
Çin'in çekirgelerle savaşmak için ekolojik döngüleri kullanmaya başlamasının en önemli nedeni; 1958-1962 yılları arasında Çin hükümeti, serçelerin tarım mahsullerini yediği gerekçesiyle serçe avlama seferberliği ilan etmesiyle tüm ülkedeki serçelerin bertaraf edildikten sonra çekirgelerin tüm ülkeyi 2 yıllığına kıtlığa sürükleyen bir çekirge sürüsü ile başa çıkamamasından kaynaklı. Bu güzel yazının belirttiği gibi ekosistemin kendi döngülerinin güzelliğini sizlerle paylaşmış oluyoruz.